5 tipov ako ušetriť na vykurovaní: Pripravte sa na vykurovaciu sezónu

Rastúce ceny energií v súčasnosti znepokojujú mnohých ľudí. Nie každý však vie, ako efektívne kúriť, a tak často zbytočne zvyšujeme spotrebu. Tu je päť praktických tipov, ako môžete znížiť svoje náklady na vykurovanie.

Vhodná teplota miestností

Každá miestnosť má inú optimálnu teplotu, vzhľadom na to koľko času v nej trávime a na čo je určená. Napríklad v obývačke je to okolo 21 °C, no v takej spálni už pod 18 °C. Častým problémom domácností je však prekurovanie. bytočne vysoké teploty sú z dlhodobého hľadiska škodlivé pre naše telo aj peňaženku. Pritom zníženie teploty v miestnosti len o 1 °C dokáže ušetriť 6% nákladov na vykurovanie. Vhodným riešením je regulácia, vďaka ktorej si viete nastaviť individuálne teploty v každej miestnosti.

Nevypínať vykurovanie

Snaha ušetriť na vykurovaní niekedy vedie k vypínaniu kúrenia v domnienke a jeho zapínaniu iba v prípade, že je v miestnosti chladno. Ak však vykurovací systém úplne vychladne, jeho úplné nahrievanie spotrebuje veľké množstvo energie. Kolísavé teplotu taktiež znižujú teplotný komfort. Ideálne je udržovať stabilnú teplotu a kúrenie nevypínať úplne, ale nechať temperovať – a to aj v prípade, že doma nikto nie je.

Mladý sympatický pár hrajúci sa so psom na zemi v obývačke

Systém Gabotherm zabezpečuje optimálnu teplotu a príjemné vnútorné prostredie.

Správne vetranie

Veľký rozdiel dokáže urobiť aj správne vetranie. Medzi vetraním v lete a v zime sú zásadné rozdiely. Je dobré naučiť sa, ako správne vetrať vo vykurovacej sezóne. Optimálne je vetrať pravidelne v priebehu dňa, aspoň 3-5krát. Namiesto ventilačky je vhodné nárazové vetranie otvorením okien dokorán na približne 10 minút. Tak sa stíha vymeniť vzduch v miestnosti bez toho, aby došlo k výraznému ochladeniu nábytku a stien. Únik tepla tak bude minimálny.

Správne tesnenie okien a dverí

Nesprávne tesnenie okien a dverí patrí medzi najväčšie úniky tepla a najviac zvyšuje náklady na vykurovanie. Ešte pred zimou si tak treba skontrolovať tesnenia a poprípade ich vymeniť. Alternatívou je použitie izolačných pások. V prípade rozdielnych teplôt v jednotlivých miestnostiach je tiež dobré zatvárať vnútorné dvere. Najmä v prípade miestnosti, ktorá je vykurovaná minimálne.

Prechod na ekonomickejší systém vykurovania

V prípade starého vykurovacieho systému je dobré zvážiť výmenu za nový. Ten je vďaka moderným technológiám zvyčajne účinnejší a ekologickejší. Okrem generátora tepla, čo je najčastejšie kondenzačný kotol alebo tepelné čerpadlo, veľkú úlohu zohráva aj samotný zdroj tepla. Radiátory nevykurujú miestnosť efektívne a je potrebná častá údržba, ako napríklad ich odvzdušňovanie. Na druhej strane plošné sálavé systémy vyhrievajú miestnosť rovnomerne, nezaťažujú ľudský organizmus a dokážu udržiavať optimálnu teplotu, pretože hrejú neustále. Môžeme tak ušetriť značnú časť nákladov na vykurovanie. Zistite viac o výhodách vykurovania prostredníctvom podlahy, stien alebo stropu.

ĎALŠIE ČLÁNKY

Mohlo by vás zaujímať: